Книги за Коледа

Ноември е, обаче поради някаква неясна и за мен самата причина, коледният дух вече e буквално навсякъде. Необичайно топлото време сякаш го възпираше, но имам чувството, че с всеки градус надолу, отнякъде изскача по една вече украсена елха. Не че това е нещо лошо – стига хората да са щастливи, всичко е чудесно. Не знам обаче струва ли си всичко това: всяка година нова елха или поне безброй нови играчки, нова „тема“ на украсата, нов килим, за да пасва на темата и така до безкрай. Дори не ми се говори за истерията (да, едва ли има по-подходяща дума), която се случва в и около моловете през декември. Трафикът става все по-кошмарен, а хората – все по-изнервени. И там някъде на мен магията на празника ми се губи. Затова вече от няколко години имам малко по-различна тактика, която опазва нервната ми система в задоволително състояние, без да ощетявам никого (е, брат ми сигурно си подпира някоя врата с книгите, които ежегодно му подарявам, но аз съм си упорита 🤣). Всъщност, подаръците, които купувам, вече съм свела до три вида – книги, билети за театър и вино. До края на месеца мисля да съм приключила с избора, да съм поръчала всичко онлайн и в един прекрасен декемврийски ден да опаковам (доколкото мога, а то не е много). Споделяла съм това и преди, но тази година реших да бъда конкретна (а надявам се и полезна) и да ви покажа какво точно съм избрала в съответните категории – книги; театър; вино.

books_post.jpg

Започваме с книгите – част от тях вече съм купила – роднини и приятели могат да започват да гадаят какво точно ще получат (добре, че не всички ме четат 😂), други са отдавна в личния ми списък, а трети са почти универсално решение за смислен подарък с послание.

„Тревожни хора“, Фредрик Бакман, изд. Ciela – нова леко странна и на пръв поглед доста объркана история ни предлага авторът на любими заглавия като „Човек на име Уве“ и „Баба праща поздрави и се извинява“. Сюжетът се върти около заложническа драма по време на оглед на апартамент, а изходът ще е ясен съвсем скоро – книгата излиза от печат на 25 ноември (и вече е налична за предварителни поръчки).

trevojni-hora-bakman-ciela-9789542830580.jpg

„Сам вкъщи“, Джон Хюз, изд. Ciela – мисля, че ще се съгласите с мен – „Сам вкъщи“ е емблемата на Коледа – досадна или не, това е положението. Това илюстровано издание е подходящо и за семеен подарък, както и за по-малки читатели, разбира се.

„Малка книга за икигай“, Кен Моги, изд. Ciela – за всички нас, които не спираме да търсим – я успех, я смисъла на живота, я голямата любов. Концепцията за икигай дава някои отговори, оповавайки се на някои специфики в японската култура.

Find your own magic не е просто книга, а по-скоро месечен журнал – цяло преживяване, което вдъхновява, провокира и определено е доста по-нетрадиционен вариант за подарък.

„Изкуството да създаваме спомени“, Майк Викинг, изд. Хермес – след като ни запозна с датските хюга и люка и всички ги харесахме, този път Викинг обръща специално внимание на спомените и тяхното значение, за да бъдем по-щастливи и удовлетворени.

„Аз съм българка“, Петя Александрова, изд. Ciela – страхотен подарък за малки и големи момичета – вдъхновяващите истории на 40 българки, които трябва да знаем и с които можем да се гордеем.

„Нощ“, Камелия Кучер, изд. Хермес – едно от заглавията, които аз непременно ще прочета, след като „Дом“ – първият роман на авторката, толкова много ми хареса. „Нощ“ дава заявка да засяга отново теми, които по един или друг начин са в живота на всекиго от нас – страха, приятелството, любовта и прошката.

„Лисица“, Дубравка Угрешич, изд. Colibri – световноизвестната хърватска писателка от български произход  получава сериозно признание за тази книга, в която ни показва романите, които животът пише. Струва ми се като четиво-предизвиателство (поне за мен самата), но вярвам, че ще си заслужава.

„Моята история„, Мишел Обама, изд. СофтПРЕС – една от най-чаканите биографични книги през последните години. Историята на Мишел Обама е много повече от историята на първата дама на САЩ. Тук са събрани успехи и разочарования, с които всички сме се сблъсквали (или ще се сблъскаме), това е една истинска и донякъде обикновена жена, която обаче успява да постигне големи неща.

„Поздрави от синята палатка“, Петя Кокудева, изд. Жанет 45 – една книга, напомняне за всички нас – че животът е тук и сега, не утре; че животът е пъстър; че животът трябва да се живее. Днес.

„Ирландецът“ – ‌Чарлз Бранд, изд. Ciela –  историята на една от най-големите криминални мистерии на САЩ от миналия век: убийството на профсъюзния лидер Джими Хофа. Скоро по кината ще можем да видим и екранизацията на книгата, дело на гениалния Мартин Скорсезе с участието на Ал Пачино, Робърт Де Ниро и цяла плеяда холивудски звезди.

„Това е Нидерландия, или защо лалетата са различни“, Бен Коутс, изд. Ера – едно по-неангажиращо четиво, комбинация между пътепис, история и личен разказ за една изключително динамична страна, каквато е Холандия.

„Изключителните“, Малкълм Гладуел, изд. Жанет 45 – не съм най-големият почтател на фразите от типа „тази книга ще промени живота ви“, но след огромен брой препоръки, дори аз съм склонна да ѝ дам шанс.

„Дами канят“, Георги Мишев, изд. Класика и стил – едно изключително красиво издание на романа, който за повечето от нас е познат и като един от най-обичаните родни филми. Според мен – страхотен подарък за почитателите на българското кино.

Роджър Федерер, Рене Щауфер, изд. Премиум букс – нещо и за любителите на спорта (или за маниаците на тема „тенис“ като мен). Нещо повече – кариерата на Федерер е абсолютното доказателство, че единствените сигурни граници са тези, които сами си поставяме.

„Пътувам и ям из Италия“, Елизабет Минкили, изд. Прозорец – едва ли остана човек, за когото не е ясно колко много обичам Италия и всичко свързано с нея. Понеже далеч не съм единствената, мисля, че тази книга би зарадвала не един и двама любители на пътешествията и срещите с различни култури и вкусове.

„Селата в България – посоки за туризъм и култура“, Гавраил Гавраилов, изд. Ciela – още една книга, посветена на пътуванията, но този път – в България. Искрено се радвам, че все повече хора започнаха да обръщат внимание на стойностното и красивото, което (колкото и да е учудващо понякога) може да бъде открито и тук – в нашата страна.

„Музикална разходка“ , изд. Фют – Ана я получи за рождения си ден и (макар че е е подходяща за малко по-голямо дете) определено това е една от най-красивите книжки, които съм виждала някога. В съчетание с откъсите от „Годишните времена“ на Вивалди се получава истинско съвършенство.

До тук се постарах да подбера сравнително нови заглавия, които са ме впечатлили по един или друг начин, но имам и няколко по-класически предложения, които също биха били наистина страхотен подарък. Ако сте страстен читател, със сигурност няма да ви изненадам с нещо ново. И все пак – ето още няколко заглавия, които самата аз нееднократно съм подарявала:

„Великият Гетсби“ , Ф. Скот Фицджералд, изд. A&T Publishing – класиката си е класика, но в този случай признавам, че и корицата особено ме впечатли. Предполагам, че сюжетът вече до болка познат, но пък това не променя факта, че „Великият Гетсби“ е сред най-големите шедьоври в световната литература.

„Коледна песен“, Чарлз Дикенс, изд. Хеликон – едно класическо и доста популярно коледно произведение, чиито послания обаче никога не е излишно да си припомним – да вярваме в доброто, но и да правим добро.

Хари Потър и Огненият бокал (илюстровано издание) – магията на Хари Потър е почти толкова голяма, колкото магията на Коледа, така че смятам, че двете доста си подхождат. Избрах илюстрованото издание на четвъртата книга, но и всяка друга от поредицата би била великолепен подарък за всеки малък бъдещ магьосник (или пък пораснал такъв, който още очаква писмото си от Хогуортс като мен). Още си спомням как всяка година чакахме да излезе новата книга и това беше най-бленуваният от мен и брат ми коледен подарък.

„Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“, Фредрик Бакман, изд. Ciela – по отношение на обема, със сигурност това е най-малката книга в този списък. По отношение на всичко останало обаче – е една от най-големите. Неведнъж вече съм споделяла колко много харесвам Бакман и макар да е ужасно трудно да избера любима сред книгите му, тази със сигурност е много специална за мен. Защото, както самият автор казва, това е „приказка за страха и любовта, които през повечето време крачат редом, ръка за ръка. Приказка най-вече за самото време. Докато все още разполагаме с него.“ И защото много ми се иска да научим този урок преди да е станало твърде късно.

„Кривата на щастието“, Иво Иванов, изд. Вакон – оставих за финал тази необикновена книга, която бих подарила на всекиго. Буквално. Защото това само привидно е книга, свързана със спорта. Всъщност това е книга за живота. С всичките му нюанси, с всички възходи и падения, с всички усмивки и сълзи. А от последните две гарантирам изобилие по време на четенето на тази великолепна книга.


* всички линкове са към ozone.bg само защото това е мястото, от което аз предпочитам да си купувам книги
* изображенията на кориците са от сайтовете на съответните издателства

До скоро,

yoanna

2 коментара към “Книги за Коледа

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.