Моите 10: октомври

Октомври – месец на ябълките, чайовете, на студените сутрини, но и на все по-уютните вечери с червено вино у дома. Слънце още се прокрадва от време на време, а междувременно листата падат, оцветени в безброй нюанси. Есента може и да не е най-любимият ми сезон, но едно не мога да не ѝ призная – много е красива ❤️
Без повече излишни предисловия – ето какво искам да споделя с вас този месец:

 CineLibri (5-20 октомври) – единственият по рода си кино-литературен фестивал в световен мащаб. Тази година селекцията е наистина впечатляваща, но аз успях да гледам само „Брит-Мари беше тук“ (по едноименната книга на Фредрик Бакман). Други заглавия, които ме впечатлиха и много се надявам да ги открия по кината впоследствие: „Тази, която не съм“ с прекрасната Жулиет Бинош, биографичният „Казандзакис“, „Аз, Леонардо“, с който се отбелязват и 500 години от смъртта на ренесансовия гений, „Всичко е истина“ – разказ за последните дни от живота на Шекспир.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ (Народен тeатър „Иван Вазов“) – знам, че и миналия месец писах за театър, но след като бях на постановката, просто нямаше как да не я включа отново. Истински впечатлена съм от актьорската игра – Теодора Духовникова е просто съвършена в ролята на Бистра, Иван Юруков и Дарин Ангелов също са страхотни. Гледала съм и други постановки на камерна сцена, но този път усещането беше трудно за описване, този толкова близък контакт в съчетание с огромния талант и силната емоция са просто незаменими. С две думи – преживяване, което силно препоръчвам.

Езерото Комо е предстоящата италианска дестинация този месец, която чакам от почти половин година. Със сигурност ще разкажа в отделен пост за пътуването, когато се върнем, но се сетих да спомена тук защо често избираме да пътуваме в „по-непопулярни“ месеци (особено що се отнася до по-известни дестинации). Опитът ми до момента показва, че това страшно много допринася за приятното прекарване. В Рим например и през февруари имаше много хора, т.е. през юни сигурно ще е кошмарно. Рискът времето да не е перфектно също е налице, но както се казва – по-добре да те вали някъде в Италия, отколкото където и да е в София 😂 Ако пък имате някакви препоръки за Комо – сега е моментът да ги споделите с мен ⛵

Швейцария – няма да ми е за първи път да посетя тази страна (накратко разказвам тук), но пък ще се случват много вълнуващи неща, ще видим нов град, ще си „получа“ най-накрая подаръка за рождения ден и ще сбъдваме мечти ❤️ Ще разказвам и за тази част от пътуването по-подробно като се върнем, но нямаше как пропусна да спомена в “обзора на месеца” 😄

FuckUp Nights Sofia – според организаторите това е глобално движение и поредица от събития, на които се споделят истории за професионално прецакване. Всеки месец в събития по целия свят няколко души се осмеляват да се изправят пред публика и да споделят своите истории за бизнес, който се срива, споразумения за партньорства, които се провалят, продукти, които никога не виждат бял свят и т.н. Сред участниците този път са Тео Чепилов и Миролюба Бенатова и с интерес очаквам да чуя какво ще разкажат за професионалния си път.

♥ Дървен пъзел с българската азбука Goki от MouseToys– любимата играчка на Ана през последните седмици. Малко са детските неща, които бих определила като смислена покупка, но буквите определено влизат в тази графа. Надявам се само да успеем да ги опазим в наличност възможно най-дълго време (докато редактирам този пост „я“ вече е в неизвестност 😄)

♥ Есенен маникюр (благодарение на Petya Sh Art) – Петя е човекът, на когото се доверявам за маникюра си през последните 5 години и не бих я заменила за нищо (и никого) на света. Изключителен професионалист и страхотен човек, времето прекарано при нея си е като антистрес терапия. С течение на времето аз започнах да се придържам към по-семпли неща, но ви уверявам, че тя може да сътвори наистина всичко, което пожелаете (включително и емблемата на Ливърпул – в случай, че някога някой друг на тази планета освен мен реши, че това ще е добра идея 😄).

„Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (изд. Жанет 45) – напоследък имам добри попадения що се отнася до поезията и истината е че, че ми е все по-приятно да търся и откривам красотата на този жанр.

Сънувам:

Написала съм си
Книгата.
Седим си двете с нея, доволни сме.
Полягаме. Заспиваме. Сънуваме:
Никой не протяга ръка.
Никой не ни отваря.
И какво, нищо.

AA925D49-731B-4941-A835-BD535114D234

mátzalo – отдавна се каня да ви разкажа за това място, но може би моментът е особено подходящ сега – есента много му отива. На първо четене може да ви се стори, че е предназначено за деца и няма съвсем да сбъркате. Но mátzalo е и много повече – тук можете да създадете нещо специално за дома си със собствените си ръце. А освен това правят страхотно капучино, предлагат и вино 💛 Ние се спряхме на чаши, които да декорираме, и дори с моите минимални умения резултатът беше доста добър (колко скромно от моя страна, нали?)

Песента този месец е „Тази песен не е за любов“ на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“:


*всички линкове са поставени за ваше улеснение, публикацията не е в партньорство с никой от изброените брандове

Надявам се, че сте открили нещо ново или интересно тук!

До скоро,

yoanna

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.