„Маймуна“

Вече повече от седмица се чудя как да започна този текст и както е видно – все още не съм съвсем сигурна. Може би защото съм отвикнала да гледам филми, които да провокират в мен желанието да разказвам за тях, да ги препоръчвам на приятели и въобще – да ми носят толкова силна емоция. Напълно убедена съм обаче в едно – трябва да гледате „Маймуна“. Едва ли ще успея да изброя някакви рационални аргументи в полза на новия филм на Димитър Коцев-Шошо посто защото все още съм „подвластна“ на вълнението. Няма да преувелича, ако кажа, че (за мен) това е един от най-приятните за гледане български филми в последните години. И един от малкото, които с удоволствие бих изгледала отново още сега.

Наясно съм, че новото родно кино има много повече критици отколкото почитатели и това може би е донякъде обосновано. Аз обаче упорито гледам почти всичко, което излиза на голям екран. Признавам си, че нерядко съм разочарована и може би заради това отидох да гледам „Маймуна“ със страшно занижени очаквания и настройка „има нов български филм, хайде да убием 2 часа в ядене на пуканки по този повод“. Да, ама не. Не и този път :))

maimuna1

На пръв поглед филмът може да не е нищо необикновено, но си мисля, че точно в това се крие магията му. В главните роли са полусестрите Мая (Александра Костова) и Ива (Радина Боршош). Въпреки компанията на доказани имена като Юлиан Вергов, Ана Пападополу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев и др., двете момичета светят със собствена светлина и оставят приятното чувство, че надежда има.

„Маймуна“ е история за избора да живееш от светлата страна и да продължиш да вярваш, дори когато Дядо Коледа си тръгне завинаги, казват авторите й. История за порастването, която няма да остави никого пред екрана безразличен.

maimuna3

За мен филмът беше една изненадващо приятна смесица от много усмивки и малко сълзи, която ме накара да се замисля за изборите, пред които ежедневно се изправяме и за това колко е важна нагласата, с която живеем. Както нерядко се случва, когато всичко е пречупено през детска призма, то се усеща по-истинско и искрено.

Искрено ви препоръчвам да съпреживеете всичко това, „Маймуна“ определено е точният избор, ако сте склонни да се отпуснете в кино салона и да оставите две деца да ви покажат посоката. Доверете им се и няма да съжалявате. Сигурна съм.

Трейлъра на „Маймуна“ можете да видите тук.

Ако вече сте гледали филма – споделете мнение в коментарите 🙂

 

До скоро,

yoanna

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.