NY Times By The Book Tag

Не съм голям фен на tag-овете, но този, който видях в новия книжен блог на Мери (може би я познавате от козметичния й блог Berry’s place), много ми допадна и тъй като е оставен отворен, реших, че все още не е късно да се включа. Без повече предисловия – започвам с въпросите:

 1. Коя е книгата на нощното ти шкафче?

  Никога само една 🙂 В момента по стечение на обстоятелствата дори нямам нощно шкафче и книгите, които чета са буквално навсякъде. Към днешна дата това са „Щъркелите и планината“ на Мирослав Пенков си прави компания с „Корените на омразата“ на Ориана Фалачи, „Мисли и забогатявай за жени“ на Шарън Лехтър и.. „Грижи за бебето и детето“ на д-р Спок 🙂
  Утре може и някоя нова да започна 😀

 2. Коя беше последната наистина добра книга, която прочете?

  Безспорно: трите книги на Фредерик Бакман („Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Брит-Мари беше тук“). Няма да е преувеличено ако кажа, че са любимите ми за годината до момента.

  А новината, че екипът на издателство Ciela вече работи по превода на новата книга на Бакман, искрено ме зарадва – надявам се в началото на следващата година вече да е по-книжарниците. Силно препоръчвам на всички срещата с автора- и усмивките, и сълзите са гарантирани.

 3. Ако можеш да срещнеш един автор – жив или мъртъв, кой би бил той? Какво би искал да знаеш?

  Искрено съжалявам, че не успях да отида на представянето на новата книга на Иво Иванов през това лято в София. Той определено е сред хората, които вдъхновяват и то с такава лекота и финес, че заслужава възхищение. А начинът, по който борави с думите не може да не събуди поне малко благородна завист 🙂 Нищо конкретно не искам да го питам, просто ми доставя удоволствие да слушам как говори.

 4. Кои книги на рафта ти може да ни изненадат?

  Разнообразие определено не липсва – поезия, биографии, книги за маркетинг и PR и много художествена литература. Мисля си, че комбинацията от „Да пишем правилно“, „50 нюанса сиво“ и Българо-италианския разговорник може да се впише в категорията „изненада“. Но аз бих я нарекла по-скоро „подготовка за всяка ситуация“ 🙂

 5. Как организираш своята библиотека?

  Мечтая си за огромна, пълна с десетки книги, организирани по перфектен начин библиотека. Реалността обаче е мааалко по-различна. След някои промени вкъщи книгите ми вече са доста по-добре организирани. Е, имам още идея-две как да се доближат до Pinterest-вдъхновенията ми.

 6. Коя е книгата, която искаш да прочетеш, но все още не си?Чувстваш ли се неудобно, че не си прочел някоя книга?

  Като пропуск мога да отбележа доста от класическите произведения; тези, които може да откриете във всеки списък със задължителни за прочитане заглавия. Все още отлагам много внушителни четива като „За мишките и хората“, „Майстора и Маргарита“, „Война и мир“ и др.

 7. Разочарование, надценена или просто лоша: коя е книгата, която си мислел, че ще харесаш, но не си? Коя е последната книга, която не успя да завършиш?

  Веднага се сещам за „Брулени хълмове“. Една от книгите, за които съм срещала препоръки къде ли не. Е, аз определено не бих се присъединила. Просто не е моята книга.

 8. Какъв тип истории те влекат? Кои истории избягваш?

  Избягвам хоръри, трилъри, криминални, фентъзи.. май станаха доста. Но моят отговор за този тип книги е „не“. Харесва ми в историята да има напрегнати моменти, които те карат да прелистваш страниците докато най-накрая не стигнеш до някаква развръзка, която да ти позволи да оставиш (поне за малко) книгата. Но прекаленото напрежение на крими романите например просто не е за мен.

 9. Ако можеш да задължиш президента да прочете една книга, коя би била тя?

  „Къща от карти“ на Майкъл Добс. И ще се надявам да не се приеме като модел за подражание.

 10. Коя е следващата книга, която планираш да прочетеш?

  Заредих се с нови книги за лятото и (естествено) амбициозният ми план да ги изчета не се осъществи. В момента ме чакат „Пътят към дома“, „Аз съм пратеникът“, „Отвъд играта“ и „Всеки ден в Тоскана“. Отдавна се каня да си взема и „Непосилната лекота на битието“ на Милан Кундера, но незнайно защо все някоя я изпреварва.

Ще се радвам да видя отговорите ви на някои от въпросите в коментарите, а ако имате блог и ви се пише за книги – чувствайте се предизвикани 🙂

До скоро,

yoanna

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.