Какво (наистина) трябва да купим за едно бебе

Започнах да пиша подобна публикация няколко месеца след раждането на Ана и сега много се радвам, че така и не я публикувах, защото почти всичко, което исках да включа, доста се промени от тогава. Сега тя е на две години и мисля, че имам много по-реална преценка за това колко (без)полезни са бебешките вещи. Затова, без да имам претенции за изчерпателност или съвпадение с разбиранията на всеки потенциален читател, споделям опита си по отношение на по-популярните покупки, съпътстващи появата на нов член от семейството – колко (не)нужни са, какво и защо сме избрали ние и доволни ли сме от решението си.

Количка
Какво избрахме? Взехме голяма количка среден клас на марката Bexa (между другото, все още ми е непонятно защо някой би си купил бебешка количка на цената на лек автомобил, но уви – случва се и то никак не е рядкост вече), която изглежда добре, обаче беше много, много тежка. Във варианта с кош за новородено я ползвахме точно 3 пъти. Незапомнено студена зима, непочистени тротоари, повреден асансьор в продължение на месеци – това бяха моите стимули да потърся друг вариант.

Какво бих препоръчала?
Ана беше на около два месеца, когато пробвахме ергономична раница под наем за седмица (екипът на Рошаво е изключително отзивчив и много ни помогна в избора и в това как да започнем правилно) и едва тогава купихме нашата Boba. Това ме спаси да не стоя затворена вкъщи по цяла седмица, защото някой трябва да ми помогне със свалянето на количката по стълбите. Раницата не ме отказа изцяло от употребата на количка, но съм много доволна от тази покупка и планирам скоро да ви разкажа за моя опит с бебеносенето (колко точно скоро обаче не е ясно).

През лятото пък ни подариха най-обикновена лятна и много лека количка за път и оттогава не искам и да чуя за друга. Все още я използваме от време на време и няма да е пресилено, ако кажа, че това едно от най-добрите ни попадения.

Всъщност, ако трябва да препоръчам нещо с цялата си увереност, то е вариантът ергономична раница + евтина лятна количка вместо много пари за огромна, тежка и трудно подвижна количка.

Легло
Какво избрахме?
Взехме креватче от познати и купихме сравнително евтин матрак (предвид че няма да се ползва повече от 2-3 години).

Какво бих препоръчала?
Същото или например леглата от IKEA, които са с много приятен и семпъл дизайн и на съвсем достъпна цена.

IMG_2978

Повивалник

Какво избрахме?
Спряхме се на варианта върху скрин, в който всъщност сложихме и всички бебешки дрехи, козметика, памперси и други необходими неща. Ако трябва да опиша тази вещ с една дума, тя ще е животоспасяващ! Повивалникът е едно от нещата, които не ми се струваха много важни или полезни преди да родя, обаче, повярвайте ми, не искате да сменяте памперси прегърбени на леглото по 10 пъти на ден.

Какво бих препоръчала?
И по тази точка съм доволна от нашето решение и смело го препоръчвам.

IMG_3033

IMG_3013

Обиколници за легло

Какво избрахме?
Ние купихме, но към днешна дата не се сещам за дори една основателна причина защо сме го направили. Няма да е никак пресилено, ако кажа, че са абсолютно излишни, освен с декоративна цел. Защо ли? Много просто – в началото, когато бебето не е особено подвижно, то така или иначе няма да се удари в решетките на леглото; няколко месеца по-късно за нашето не представляваше особена трудност да ги маха, така че смисълът им напълно се изгуби и към момента е останала само частта откъм стената (което не означава, че Ана не я развързва, когато прецени за нужно 🙂 )

Какво бих препоръчала?
Ако за вас са важни от естетическа гледна точка – вземете си. В противен случай, преспокойно можете да минете и без тях.

Дрехи

Какво избрахме?
Мисля, че се справихме относително добре, нямахме много излишни неща или пък такива, които са ни трябвали, а сме забравили да купим. По-скоро се оказа, че не сме взели достатъчно малки дрехи, защото Ана беше доста дребно бебе и за известно време всичко ѝ беше голямо.
Една от грешките, които мога да посоча – купих ѝ суичер с качулка в размер за новородено, а това е, меко казано, непрактично и съответно беше облечен за около 2… снимки. Тук мога да добавя и обувките – кецове за 100 лв за бебе на 1 месец? Никой няма нужда от това, най-вече бебето. За справка – първите обувки на Ана купихме малко преди да стане на една – когато реално вече имаше нужда от тях, а преди това си живееше чудесно с дебели чорапи или боса в зависимост от сезона.

Какво бих препоръчала?
Не прекалявайте, тепърва ви предстоят години наред, в които ще можете (а и ще трябва) да купувате детски дрешки, така че това далеч не е последният ви шанс – бъдете разумни. Вече има много голямо разнообразие в широк ценови диапазон, аз най-често се спирам на H&M, Zara и Next. Намаленията са особено добър вариант за мъниците – не забравяйте и за тях.

Играчки

Тук нямам много какво да кажа, тъй като може би около 90% от играчките на Ана са подаръци, тези, които сме купили, се броят на пръстите на едната ръка. След като стана на няколко месеца обаче започнах да си набелязвам красиви и смислени играчки (като например тази количка, която не ползвахме по предназначение, обаче вече около година е едно от най-любимите ѝ неща). Така, когато някой ме попита какво да ѝ подари, аз имам готов отговор и всички сме доволни.

Люлки, шезлонги
Какво избрахме?
Не сме купували нищо подобно, познати ни дадоха един шезлонг, в който Ана е спала няколко пъти. Всъщност го ползвахме само защото така или иначе го имаме, а не защото ни е улеснявал по някакъв начин.
За люлките се носят какви ли не митове и легенди, но нашето бебе беше много спокойно и никога не ни се е налагало да търсим чудодейни методи да я успокояваме.

Какво бих препоръчала?
Не виждам особен смисъл от тях – докато бебето не може да се обръща, може спокойно да спи навсякъде, а след това тези приспособления вече не са достатъчно безопасни. За времето, когато мъниците са будни, мисля, че много по-удачен вариант е активната гимнастика.

IMG_2992.JPG

IMG_3005

Играчки за легло и за количка

Не ги намирам за функционални. Имахме и двете – тази за количка така и не ползвахме и подарих; тази за легло сложихме, Ана първоначално (разбира се) не я отразяваше изобщо, а впоследствие ѝ стана твърде интересна и започна да я бута, така че я махнахме, за да не се нарани с нея.

Козметика

Какво избрахме?
От ден първи до днес използваме продуктите на Mustela за къпане и за след баня (преминахме на серията за атопична кожа след първите няколко седмици, тъй като педиатърът ни имаше такива съмнения), както и крем против подсичане с невен на Weleda.

Какво бих препоръчала?
Отговорът на този въпрос е строго индивидуален – това, което е идеално за моето дете, може да е съвсем неподходящо за вашето, така че единственият ми съвет е да заложите на качествена козметика с добър състав и да следите как се отразява на вашето бебе.

IMG_3021.JPG

Вана
Какво избрахме?
Най-обикновената възможна за около 20 лв., ползвахме я повече от година и ни свърши чудесна работа. Към нея взехме и стойка – едно от най-умните ни решения.

Какво бих препоръчала?
Просто бих ви посъветвала да не си купуване вана за къпане на бебе за 100 лв. Да, има и такива и да, в тях се случва абсолютно същото като в тези за 20 🙂

Спален чувал vs. одеяло

Спалният чувал също една от покупките ни, с които се гордея. Ана успяваше да се отвива още преди да навърши една седмица (макар че първоначално никой не ми вярваше), така че рано-рано усетихме, че ще имаме нужда от спален чувал. Започнахме да я слагаме вечер в него някъде към края на първия месец и спряхме да се притесняваме дали детето е завито нощем или не. Наскоро се сдобихме и с чувалчето с крачета на Angel baby, което е просто гениално – крачетата на детето могат да са отвън, което осигурява свобода на движението по време на сън, или да са вътре като при стандартен спален чувал.
Имаме и 1-2 одеяла, които ползвахме, докато спеше в количката или в колата при по-дълъг път.

След навършване на 6 месеца

Столче за хранене
Какво избрахме?
Спряхме се на този модел на Hauck, на мен ми се искаше да е дървено (тъй като това е доста голяма вещ, която за дълго време ще е част от интериора, а всички тези розови слончета и зайчета по повечето модели ми идват малко в повече 😀 ) и максимално компактно. Извадихме късмет с някаква промоция, така че го взехме и доста изгодно. Освен това, столчето има опция да се променя, докато детето расте, така че няма да е поредното неизползваемо нещо само след няколко месеца.

0ACC1D98-F818-4951-84C2-E46E2A3F21EE

Какво бих препоръчала?
Определено препоръчвам този тип столчета – освен добре изглеждащи, са и много функционални. Друг вариант, който харесвам, а и е доста бюджетен, е този  на IKEA.

Купичка и чиния

Какво избрахме?

Много харесах бамбуковите съдове и прибори за хранене на Bamboo bamboo и ги поръчах от Amazon. Признавам, че са една идея по-скъпи от това, което е нормално според моите възприятия, но в този случай направих изключение. Със сигурност не съжалявам – много са удобни, закрепват се на различни повърхности и така можем да стимулираме детето да се храни само. Основният им плюс, разбира се е материалът – бамбукът е абсолютно безвреден и биоразградим.

Какво бих препоръчала?
Варианти има много, но аз бих ви посъветвала да сведете употребата на пластмаса до минимум, дори и когато е без BPA.

Уред за готвене на пара на Avent

Това определено не е задължителна покупка, но ако не възнамерявате да ползвате услугите на детска кухня и ще приготвяте на детето си храна вкъщи – този уред е великолепен. Спестява време, храната е приготвена на пара, ценните вещества се запазват в по-голяма степен, отколкото при варене, но най-важното за мен – всичко е много лесно – той готви, пасира, размразява, затопля, аз имам повече време за по-интересни занимания. Освен това, след като детето премине на обща храна, уредът не става неизползваем – напротив, все още ми влиза в употреба почти ежедневно (за пасиране на хумус, за приготвяне на броколи на пара, които да добавя към някоя ястие или пък за размразяване на по-малки продукти). Цената наистина е висока, но според мен си залужава, особено, ако някой иска да ви направи по-голям подарък.

Книги

Ако има нещо, за което никога не съжалявам и (почти) никога не ми се струва твърде скъпо, то това са книжките. Старая се да не прекалявам, а и вече съм обучила и повечето ни близки и те да ни подаряват. Затова аз обикновено се спирам на по-специални издания, част от които все още давам на Ана само под мой надзор. И все пак това, така да се каже, настояване от моя страна, дава своите резултати. Тя все още не говори, но когато вземе книжка, имитира как я чете; сама ни носи любимите ѝ, за да ги четем заедно; успява да задържи вниманието си все по-дълго, дори когато текстът е малко по-дълъг. Така че в тази графа, бих казала: купувайте без угризения. Това според мен е едно от най-смислените неща, за които да си даваме парите. Искрено вярвам, че един ден ще сме благодарни, че сме го правили.

– – –

Много е възможно да пропускам нещо, но все пак се надявам да съм била полезна на тези от вас, на които тепърва им предстои да се срещнат с необятното разнообразие от нужни и ненужни бебешки вещи. Две години след началото на това приключение, на мен все още ми се случва да откривам разни неща, за които не съм и подозирала, че съществуват (и без които все пак съм успяла някак да си гледам детето), така че в заключение мога да ви кажа, че бебето има нужда главно от вас – неговите родители, повече от каквото и да било друго; от това да сте спокойни, щастливи и усмихнати и да прекарвате качествено време заедно. Избирайте вещите, така че да ви служат и да улесняват ежедневието ви, но не им позволявайте да стават прекалено важна част от живота ви. Защото в крайна сметка те са само това – вещи и нищо повече.

– – –

*Всички линкове са поставени само с информативна цел

 

До скоро,

yoanna

4 коментара към “Какво (наистина) трябва да купим за едно бебе

 1. Доста подобен опит имах с голяма част от нещата, които купихме още преди да се роди синът ми Явор.

  Колички сменихме 2 броя, като с всяка имахме проблеми. Минахме и през слинг, който не беше никак успешен, и накрая се спрахме на раница. Взехме една под наем за две седмици за да пробваме как ще се чувстваме. Страхотно е, че има раници под наем, все пак не е за всеки този тип бебеносене.

  Шезлонгът не беше нашето нещо … за сметка на това Явор много се радваше всеки път в бънджито поне до около годинката.

  Нещо, което на мен лично адски много ми помогна – бебешки термометър. Понеже синът ми се роди в седми месец е малко по-податлив на всякакви настинки и грипни състояния, та минахме през няколко бебешки термометъра, докато не взехме безконтактен термометър на NUK. Супер покупка, от която може да се възползва всеки член на семейството ако стане нужда.

  Liked by 1 person

 2. Напълно подкрепям за книгите. Джули е на 11 месеца, но вече прелиства и се навежда над текста все едно го чете. Умирам от смях колко е съсредоточена хахахах Лори пък не се прибира от магазина без книжка 🙈

  За шезлонгите и люлките. Шезлонгът беше моето спасение, защото и двете ми дъшери са много любопитни и искаха да гледат максимално. Използвах го и, когато започнахме захранването (и при двете на 5 месеца, когато още не можеха да седят седнали) За Джули взех и люлка. Оказа се наистина ненужна, непрактична и заемаше ужасно много място.
  Но и двете имаха jumperoo, това нещо за мен беше лъч светлина в тъмен ден хахахаха Джули особено заякна много , но не препоръчвам да се купува, защото се ползва едва 2-3 месеца, след което става неползваемо. Най-добре да се вземе назаем от приятел ☺️

  Повивалник никога не съм ползвала. До ден-днешен сменям памперси на пода хахаха А откакто минах на тип гащички и за двете, всичко става в движение с един замах.

  С играчките имаме проблем! Голям проблем и го осъзнавам напълно 🤦🏼‍♀️ като малка аз самата нямах много играчки, и никога не получавах нещата, които исках и сега си накаксвам 😂 Ужасно е, знам. Заринали сме се. Но наскоро направих чистка и сега купувам единствено дървени играчки (поне да е по-екологично хахаха)

  Май това е всичко, което имах да казвам. Хахаха
  Страхотен пост с толкова много сладост в него, че ще я изям тази сладкишка ☺️☺️☺️🧡🧡🧡

  Liked by 1 person

  1. За шезлонгите и люлките наистина много зависи от детето, Ана нямаше никакви предпочитания къде да е разположена, а и като цяло си беше много спокойно бебе.
   Частта с памперсите честно казано нямам търпение да приключи, но уви – все още не ни се получава 😀

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.