Hygge – тайната на щастливия живот

Сигурно сте чували, че най-щастливите хора на света (поне според статистиката) живеят в Дания. Оказва се, че зад този факт стоят не само високият им стандарт на живот, осигурените на добро ниво здравеопазване и образование. Светът вече знае малката тайна, която изстрелва датчаните начело на класацията (въпреки че през половината от годината почти не виждат слънце – на мен това ми се струваше почти невъзможно).

Вълшебната съставка в рецептата за щастие се нарича hygge (хюга, хуга – не е важно точно как се произнася, а как го чувстваш, ако перифразираме великия Мечо Пух 🙂 ). Hygge може да бъде буквално всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“. Това са моментите, изпълнени със спокойствие и сигурност; тогава, когато можем да бъдем себе си, без да се тревожим дали някой ни одобрява, без изобщо да ни пука какво мислят останалите, всеки сам е центърът на своя малък хюга свят. И това е повече от прекрасно.

За първи път това понятие ми направи впечатление в един от любимите ми блогове – Letters to Antoinette. Това никак не е случайно – авторката му живее именно в Дания. От нейния пост се влюбих в идеята, а след това хюга започна да ми се набива на очи буквално отвсякъде. Скандинавската концепция за уюта, който можем и трябва да си създаваме на различни нива, ми ставаше все по-интересна и затова реших да си подаря The Little Book of Hygge: The Danish way to live well. Поръчах си книгата, от Amazon на английски език, но наскоро видях, че в края на февруари ще излезе и на български от ИК „Хермес“.

The Little Book of Hygge е едно малко съкровище, изпипано до последния детайл, с красиви твърди корици, прекрасно подбрани снимки, чете се леко и неусетно. Всъщност нарочно започнах да чета нови две книги преди да съм я приключила, за да й се любувам по-дълго 🙂

file_000-5

Ако трябва да избера една дума, с която да обобщя това, което най-силно ме грабна в хюга философията, то тя ще бъде простота. Идеята, че нещата могат да се случват леко и естествено, без напрежение, е нещо, към което целенасочено се стремя и надявам се един ден да постигна. Аз самата възприех хюга не като модел на поведение, а като малък жокер как да си подарим онези малки дзен моменти, които могат да превърнат всеки скучен и обикновен ден в наслада за сетивата.

Сигурна съм, че всеки има нужда от такива семпли, но важни за собствената ни хармония мигове. Затова реших да споделя с вас този Hygge emergency kit. Всъщност няма значение дали ще наричате това, което правите хюга или не. Просто вземете някои от изброените по-долу неща и прекарайте една спокойна вечер у дома. Може да е по-специално и приятно, отколкото сте предполагали 🙂

 1. свещи
  1.jpg
 2. качествен шоколад
  2
 3. любим чай
  3.jpg
 4. любима книга
  4
 5. любим филм/сериал
  5
 6. сладко (конфитюр) – най-добре домашно приготвено
  6
 7. чифт дебели и топли чорапи
  7
 8. колекция от любими писма (да, на хартия)
  8
 9. топъл пуловер
  9
 10. тетрадка
  10.gif
 11. хубаво одеяло
  11
 12. лист и химикалка
  12
 13. музика
  13
 14. албум със снимки
  14

Не знам за вас, но на мен ми доставя удоволствие дори само на снимки да гледам всичко това. А сега ще си направя чаша чай и ще се сгуша на дивана – ей така, за да прекарам няколко блажени минути, в които нищо освен тишината и покоя вътре в мен няма значение.

До скоро,

yoanna

2 коментара към “Hygge – тайната на щастливия живот

 1. и аз ти благодаря от сърце за милите думи 💜
  наистина мисля, че малките неща са тези, които всъщност много влияят на „голямата“ картина, наречена живот.. и не трябва да ги подценяваме 💜

  Liked by 1 person

 2. Всъщност този пос е перфектен, защото показваш това, което всички трябва да виждаме и помним – малките неща в живота! Това са нещата, които ни правят щастливи и за всеки това е нещо различно при това всеки ден!
  За мен днес това е спирала и изправената коса!
  Вчера беше усмивката на детето ми, което за първи път видя езеро и хвърля камъчета вътре.
  В събота беше удоволствието да си купя нещо много искано!
  Това са малките неща, които трябва да ни интересуват и трябва да го помним!
  Благодаря ти за този пост ❤

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.