Моите 10: януари 2023

Почти две седмици от началото на годината и почти свикнах, че не сме 2022 вече. За това време успях да си купя една страхотна чанта, да си ударя жестоко крака, да си направя малко планове, да вляза в работен ритъм след безвремието в края на декември. И знаете ли, всъщност от новата година нищо друго не искам, освен по-малко да ми обърква плановете. Иначе – аз си знам.


♥️ Започваме с нещо, което в момента чета – книгата на Габор Мате „Митът за нормалното“. Авторът стана много популярен през последните години и според мен има защо. Харесвам много и тезите му, и начина му на поведение и говорене – без назидание, без упреци – споделя 40-годишния си опит в сферата на психиатрията, лечението на зависимости, стреса и детското развитие. В основата на книгата е застъпено твърдото убеждение на д-р Габор Мате за връзката между психичното здраве, а основната му цел е да се открие и осъзнае значението на индивидуалните страдания, болестите и разболяването на обществото като цяло.

♥️ Филмът „Майка“, който тръгва по кината тази седмица, а отзивите от премиерата му са повече от впечатляващи – непременно ще го гледам.

За какво става дума?

Елена, вдъхновена театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг – известния диригент Леон Майер – да остане с нея в България и да продължат опитите. Тогава Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват ин витро, Елена е поканена да адаптира своята програма за сираци в Кения. Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата „майка”. Вдъхновен от истинска история.

♥️ Сериалът „Вина“ по БНТ се оказа приятна за мен изненада. След два излъчени епизода – бих препоръчала да му дадете шанс. Не е нещо смайващо, но за момента ми допада (а и се наслаждавам на някои любими места като Villa Melnik и Лумпаровата къща).

♥️ Kaleidoscope на Netflix – една от любимитте ми теми за филми и сериали определено са обирите (дано никой не анализира какво може да означава това), затова подходих към тази продукция на Netflix с доста големи очаквания. Иновативното е, че всеки потребител на платформата „получава“ епизодите в различен ред, т.е. би следвало да няма значение кой след кой епизод ще се гледа (тук не съм съвсем съгласна и смятам, че ние бяхме крайно ощетени, та ако решите да гледате – Pink задължително трябва да е последен епизод според мен). Иначе, сериалът е приятен, далеч от класата на Money Heist, но това си е доста висока топка в моите очи.

♥️ Чантата на мечтите ми от itsnotabrand – малка, красива, зелена, с перфектна изработка – наистина съм впечатлена. А това, което ми хареса не по-малко от самата чанта, е комуникацията с екипа – отговориха ми на всички въпроси, бяха супер мили и отзивчиви (голяма част от родните брандове има какво да учат в тази посока, така че едно браво от мен за Itsnotabrand).

♥️ Пикасо през погледа Андре Вилер и Едуард Куин в СГХГ – кадрите на двамата фотографи ни показват живота на знаменития испански художник от 50-те години на миналия век до смъртта му.

♥️ Пенливо вино от сорта Гергана на изба Царев брод – безапелационно най-доброто българско пенливо вино, което съм опитвала. Мисля, че навсякъде е изчерпано в момента, но чакаме новата реколта с нетърпение.

♥️ Ресторант Atelier със сигурност съм включвала и преди, но напоследък съм толкова разочарована от всевъзможни заведения, че просто искам да споделя за едно от любимите ми места в София, където винаги е уютно, вкусно и приятно.

♥️ Холандската пекарна Jovan (ул. Христо Белчев 1/ул. Ангел Кънчев 37) – просто защото обичам всичко там (и не само аз 🙂

♥️ За финал нещо предстоящо за нас следващия месец, което обаче искам да споделя в случай, че сте на вълна импулсивни решения (какъвто се оказа случая при мен, но затова някой друг път ще разкажа) – декорите от сериала Приятели са в Париж до средата на февруари, билетите са тук.


*Всички линкове са поставени за ваше улеснение, публикацията не е в партньорство с никой от изброените брандове.

Надявам се, че сте открили нещо интересно тук!

До скоро,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.