Тя е проблемът на българското образование?! Сериозно?!

Силвия Зубева

Много мислих дали има смисъл да обърна внимание на новата „любимка“ на интернет пространството Силвия Зубева. Името не ви говори много? Но ако ви кажа, че това е „секси учителката от столичното 119-то училище“ сигурно бързо ще се сетите за кого става въпрос. Защото снимката ѝ е една от най-харесваните и споделяните в социалните мрежи през последните няколко дни. И защото много голяма част от сънародниците ни са ограничени. Не, не се притеснявам дали ще обидя някого, използвайки тази дума. Най-вече защото този текст е плод на афекта ми от разговор с човек, който вижда нещо нередно и пошло в това една жена, изглеждаща по този начин, да бъде учителка. И смята, че има“аргументи“ по въпроса. И те са от типа на „не е възможно да станеш учител, без да имаш връзки“ или „щом изглежда така, не ѝ е чиста работата“.

Признавам, че първоначално искрено се засмях на това изказване поради две причини. Първо, съм имала щастието да израстна сред хора, не просто упражняващи (или упражнявали) тази професия, а хора, за които това е призвание. Видяла съм какво е да си учител в първо лице единствено число. Второ, едва ли който и да било здравомислещ човек би си помислил, че учителското място е толкова бленувано (като имаме предвид меко казано обидното заплащане), че да се налага да търсиш тайни и дори непозволени прийоми, за да го заемеш.

После обаче се замислих, че на подобни неща не трябва да се гледа с насмешка. Защото те вече са плашещо много. И навсякъде. Защото както гласи една от любимите ми народни мъдрости „простотията не ходи по гората, а по хората“. И днес за пореден път се убедих в това след челен сблъсък с такъв случай.

Наистина не мога да повярвам, че е възможно да се изсипят толкова нецензурни квалификации по адрес на една жена, която с нищо не го е заслужила. Която просто е направила „грешката“ да тръгне по един път, който напук на разбиранията на някои родни компетентни-по-всички-въпроси „експерти“, никак не е лек. И вместо да получи подкрепа и няколко думи за кураж, тя беше залята от вълна от неодобрение и обиди. Само защото изглежда добре и о, не, това е недопустимо – с рокля и високи обувки е на 15 септември! Това ли е проблемът на българското образование?!?

Дебело искам да подчертая, че аз искрено бих се радвала, ако един ден учителката на моето дете изглежда по този начин; ако е млада, красива, позитивна, амбицирана и мотивирана. И съм обнадеждена от факта, че около мен има хора, които мислят по същия начин.

Колкото до останалите – продължавайте в същия дух, уважаеми, и дано естественият подбор да си свърши своето 😉

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.